Thursday, September 22, 2011

kentang putar ala KFC ;)

salam ramah mesra..;)
ok,,hr ni msok 4 hr fairuz kt uma sementara tunggu nk blik u untuk jwb paper2 yg seterusnye,,
jd untuk hilangkn kebosanan kat uma,fairuz pon sje2 try msk food yg simple2,,dan jadik! hoho,,terase sgt bangga kat stu ye,,haha,,resipi ape yg fairuz masak? jeng,,jeng,,, kentang putar ala kfc tu je,,haha*eh ok what???? haha
jd untuk post ni,,sje nk kongsi ngn kwn2 resepi ni,,ce la try buat,,,x mnggemukkn pun,,dan tersgt la simple ;)
 
ni untuk kentangnye,,

Bahan-bahan ( 10 biji kentang )

  • 10 biji kentang di buang kulit dan di potong kiub ( besar2)
  • 1 sudu lada hitam di tumbuk halus
  • 1/2 cawan fresh milk
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Rebus kentang dgn sedikit garam
  2. Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit kasi hancur
  3. Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus.
  4. Sambil putar , sambil masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya.   

untuk buat sos dye pulak..

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

  • 650 ml air
  • 2 kiub stok ayam (fairuz guna brand knorr)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam

Cara-cara

  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin. 

dan inilah rupa yg fairuz dapat ;)

 
selamat mencuba ;))

6 comments:

gadis bunga said...

pandaineeee buat !

ctfzk said...

simple je la ayuz,,ce try ;)

yampe =) said...

huih, cm sronok je. nk cbe lh t. =D

ctfzk said...

selamat mencuba yam ;)
nanti fairuz post ag resepi2 yg simple untuk org2 mude cam kte ea? huhu

tiqah hamran said...

nnty kite cube ye!! :)

ctfzk said...

jgn x cube tqa ;)