Monday, January 30, 2012

kita cari suami,bukan pakwe :)



Salam ramah mesra,,
waa tajuk cam matang sangat je kan nak cari-cari suami,,hoho,,
padahal baru setaun lebih habis spm,,sje je wat kontroversi,,huhu,,
selalunya kalau fairuz berkawan mesti akan ada yang tanya, ‘tak de pakwe ke fairuz?’ 
bile kita jawab tak de xmo caye,,siku sorang-sorang baru tauk,,haha,,
fairuz tak pernah rasa cinta pakwe makwe ni,minat-minat tu normal la,,huhu,,
kang tak pasal-pasal orang kata alien sebab tak de sense untuk rasa kasih sayang ni,,
sepanjang 18 tahun lebih hidup ni jugak fairuz pke-pke, apelah function pakwe makwe ni,,nak kata sampai jinjang pelamin,,tak de la semua,,kapel-kapel putuih(putus) jugak,,(maaf sape2 terasa),,,
pada fairuz baek simpan cinta tu leklok untuk insan yg awak-awak semua nk kekal sampai akhirat,,lagi bermakna :) 
 Berkaitan dengan tajuk entry ni,perbezaan yang fairuz rasa bila sebut perkataan ‘suami’ dengan ‘pakwe’,laen rasenya,,kalu yg lelaki tukarlah, isteri dengan makwe,,
untuk awak-awak yg perempuan,dapat tak rasa bila sebut ‘suami’ tu rasa macam tenang je,selamat,rsa macam dilindungi,,(rasa tak?) 
bila sebut pakwe pulak, rasa cm ‘ala,bukan tentu die jodoh kite,nta-nta dye nk maen-maenkan hati kita’,,same  tak? atau awak-awak semua sebaliknya? Tapi jujur cakap,tu yang fairuz rasa,,

         Siapa yang tak nk kisah cinta dia bermula dan berakhir macam novel-novel cinta macam ‘sweet sour’, ‘gemersik kalbu’ la,,fairuz pun nak,,huhu,,tapi hakikatnya, realiti bukan macam tu,kalau ada pun tak banyak kan? Sebab tu kalau boleh la,kalau bole ea? Fairuz nak sangat jodoh nanti dipertemukan dengan orang yang baik akhlaknya,mcm entry fairuz sebelum ni,,dalam cari cinta manusia ni, siapa yang nak kahwin pastu 2,3 bulan cerai,,semua nak kekal sampai akhirat,,pastu janji sama-sama nak jumpa kat syurga,,sebab tu fairuz pasang impian tinggi pada ‘orang’ yang ditetapkan untuk saya di loh mahfuz sana, si dia nanti biarlah yang menegur fairuz bila buat kesalahan dan bukan berdiam,penuh dengan ilmu untuk kongsikan bersama,,
tapi back to reality, setuju tak kalau fairuz kata,x semua yang kita nak tu kita dapat?sebab selalunya memang macam tu,,kita familiar dengan ayat ni,,

’boleh jadi kamu suka pada sesuatu sedangkan ia buruk buat kamu,dan boleh jadi kamu benci akan sesuatu 
sedangkan ia baik buat kamu,,sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui..’’

Nak cerita kat sini,jangan la frust sangat kalau jodoh kita nanti tak same mcm yang kita angan-angankan,,belajar menerima diri dia seadanya,sebagaimana dia menerima diri kita :)

ustazah pernah cerita,dia doa dr form5 nak jodoh yang soleh :) dan ustazah dapat,meh doa ramai2,,huhu







3 comments:

siti zulaikha said...

assalamualaikum.. bw here.. drop smbl2 follow awk.. nice blog n entry... ^^,

tiqah hamran said...

FAIRUZZZZZ kite nak nanges baca entry nih....hahahaha...ini serius tau...wuuuuu terkesan dengan entry ni...betul2 kita cari untuk buat suami bukan pakwe...:')

Jamal Al-Maklumi said...

atiqah juga yang dapat suami imam masjid. untungla atiqah